14 ago 2009

CRONICA DEL LII DESCENS A LA RIA DE NÀVIA


Un estiu més, Navia es va convertir durant el passat fín de setmana en el centre neuràlgic i referència mundial de la natació d'aigües obertes. Així, l'edició LII del Descens a nedo de la ria de Navia serà recordada per ser la primera retransmesa per a tot el món a través de les cambres|càmeres de la Televisió del Principat d'Astúries, que no va escatimar al mig tècnics i humans per explicar|comptar un esport que poques vegades és portat a la petita pantalla. La victòria en categoria masculina va correspondre al gallec Ivan Brion. El nedador, que forma part de la selecció espanyola, es va imposar en l'esprint final a l'alemany Cristhian Reichert, que va entrar en meta a només unes centenes del campió (43'25 '' '5). El tercer lloc va ser per a Kiko Hervás, (43'31 '' '9). En la prova femenina, Margarita Domínguez es va imposar, en un final més estret si cap, a Yurema Requena. Entre les nedadores només hi va haver una dècima de diferència, sent tercera l'alemanya Gina Mohr.
La prova masculina, amb una distància de 5 quilòmetres, va ser dominada per un grup de sis favorits: Iván Brión, Christian Reichert, Xavi Núñez, Kiko Hervás, Sergio Gómez i Sergio Arteaga. Però en l'últim tram de la travessia, Brión i Reichert es van escapar del grup de cap i van començar un vibrant mà a mà que va finalitzar amb la victòria de l'espanyol. La prova femenina, que constava de 3 quilòmetres, va ser liderada per Yurema Requena, Guina Morh, Marta Robust i Margarita Domínguez. Però, igual com en la prova masculina, tot es va decidir en els instants finals entre Requena i Domínguez.



En el masculí menor A, Santiago Fernández Munárriz, del C. N. Vila de Navia, es va portar la victòria, i en femenina menor A va guanyar María García López. En masculí menor B es va imposar Manuel Ángel Álvarez García, del C. N. Avilès, i en femenina menor B, Paloma Barraso Delgado.

Video de l'arribada de la prova masculina: http://www.youtube.com/watch?v=S3F8nQ73K_E

Video de l'arribada de la prova femenina: http://www.youtube.com/watch?v=naXQaZTwnjw

Va ser un dia de confraternització, en la qual van participar nedadors arribats des de diferents punts de la península ibèrica, fins i tot de fora de les nostres fronteres, atorgant-li a la vila naviega un colorit digne d'elogi per part dels delegats de LEN, que es van emportar una grata impressió de la prova, tant en l'àmbit esportiu com a organitzatiu. I és que aquest no era un Descens més. A la pressió que suposava la presència de les càmeres de televisió cal sumar l'estrena d'un nou sistema electrònic d'arribada controlat per l'empresa Champion Chip, sobre la fiabilitat de la qual existien dubtes que van ser absolutament dissipats.

La jornada va començar a les 12 del matí amb la tradicional desfilada de nedadors fins a l'església parroquial de Santa María de la Barca, patrona de Navia, on va tenir lloc una ofrena marcada per l'emotivitat, especialment quan un nedador del club local "Aguarones del Navia" va oferir a la verge una samarreta del jugador del RCD Espanyol Daniel Jarque, tràgicament mort durant la tarda del dissabte al seu hotel de concentració a Itàlia.

Malgrat que els serveis de protecció civil havien mesurat la temperatura de l'aigua entorn de 18ºC, els nedadors aviat van poder comprovar que a la zona alta del riu aquest mesurament no era del tot exacte, i es van produir diversos abandonaments a causa d'hipotèrmia i estrebades|tirades musculars.

Després de l'enorme èxit organitzatiu i de participació, només ens queda agrair el seu suport a totes aquelles persones que d'alguna o una altra forma, durant la tarda de diumenge passat, es van sentir identificats i partícips d'aquesta gran festa de la natació espanyola que és el Descens a nedo de la ria de Navia, així com convidar-vos tots a l'edició número LIII.

No hay comentarios: