17 jul 2009

LA CARAVEL.LA PORTUGUESA

ALERTA ¡¡¡ JA LA TENIM ACÍ...

Physalia physalia, Carabela portuguesa


"En les últims dies s'han realitzat diverses localitzacions de grups de fins a 50 exemplars prop de la costa murciana, també a Formentera(Illes Balears) s'han vist alguns exemplars. Segons els experts, aquesta espècie la picada de la qual pot resultar mortal hauria arribat a la nostra aigües a través de l'Estret de Gibraltar impulsada pels corrents d'aire"...

Així ho afirma el director de Oceana a Europa, Xavier Pastor, qui assenyala que el canvi climàtic està alterant les migracions de moltes espècies. Pel que fa a la caravel·la portuguesa, duia una dècada sense aparèixer pel mediterrani i la seva presència en les costes peninsulars podrien presagiar l'inici d'una colonització d'aquestes latituds "igual que han fet altres espècies invasores". En aquest cas podria constituir un problema, ja que aquesta espècie té una merescuda fama de mortífera.



"Si s'assentessin aquí seria un problema perquè realment són molt perilloses". Es cataloga usualment com la medusa més letal del món encara que ni tan sols és correcte qualificar a la caravel·la portuguesa de medusa. Es tracta d'altre tipus d'organisme denominat sifonòfors (Siphonophora), una ordre de cnidarios hidrozoos que formen colònies flotants. Precisament aquest és un dels trets que més ho allunya de les meduses, ja que a diferència d'aquestes, la caravel·la es desplaça sobre la superfície de l'aigua gràcies a una bufeta farcida de gas que assembla una vela de vaixell i a la qual deu el seu nom. La seua forma de globus blavenc amaga uns tentáculs urticants de fins a 30 metres de longitud que en el seu contacte amb persones poden produir coïssor, inflors i en cas d'individus al·lèrgics dur fins i tot a un atur cardíac.


La seva picada també pot resultar letal en nens i en persones majors o afeblides.

Esperem que a les costes valencianes mai arriben, si nos em pense que les travessies les nadaran...

Aquesta noticia ha segut treta d'un conegut diari d'àmbit nacional.

No hay comentarios: